13 Nisan 2009 Pazartesi

ORTODONTİ


Ortodonti ve Tedavisi
Ortodontik tedaviler ile iskeletsel çene
Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının
teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Ortodontik tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını içerir.bozuk-
luklarını tedavi etmek de mümkündür (alt çenenin önde olması
gibi). Bunun için çocukların büyüme çağını tamamlamadan teda-
viye başlaması gerekmektedir.
*Dişleri düzeltmek
*Çene (Diş, Damak) kapanış bozukluklarını düzeltmek
*Boşlukların kapatılması
*Diş ve dudakları düzgün hizalamak.


Ortodontik tedaviden kimler yararlanabilir?Amerikan Ortodontistler Derneği çocukların 10 yaşından önce ortodontik gözleme girmesini tavsiye eder. O yaşlarda yeterince kalıcı diş çıktığından, olası sorunları görmek mümkündür. Ama bütün kalıcı dişler çıkana kadar beklememelisiniz. Ortodontik tedaviye erken yaşta başlamanın bir çok avantajı vardır. Örneğin çocuklar büyürken genişleme aletleri damağın genişliğini ayarlamak için modifiye edilebilir ve böylece dişlerin daha düzgün çıkması sağlanır. Böyle tedavilerin erken yaşta yapılması hastanın ortodontik potansiyelini arttırır.
Çoğu insan ortodontik tedaviye kalıcı dişlerin çoğunun çıktığı ve tedavinin en etkili olduğu ergenlik çağında başlar. Şu an Amerika ve Kanada’da 3 milyon genç braket takmaktadır ve milyonlarcası da bu tedaviden yararlanabilir.


Yükselen diş sağlığı bilinciyle yetişkinler de artan sayılarla ortodontik tedavi görmektedirler. Fakat yetişkin tedavisi daha karışıktır ve bazen bir sorunu gidermek için birden fazla uzman gerekebilir. Örneğin yetişkim hastalar dişeti sorunlarına karşı daha hassastırlar ve bunu düzeltmezlerse ileride düzeltici çene ameliyatı gerektiren çene ve eklem sorunları olabilir. Yetişkin tedavisindeki en önemli engel yetişkinlerin artık büyümemeleridir.


Çene Kapanış Bozuklukları

Kötü bir kapanış çirkin gözükür ve bu insanların tedavi için ortodontiste gitmelerinin ana sebeplerindendir. Ayrıca çiğnemede zorluk çıkarır ve daha fazla çürüğe yol açabilir. Bu düzensizliklerin düzeltilmesi ağız sağlığınızı iyileştirir ve çiğnemenizi düzeltir. Kapanış bozuklukları kategorilere ayrılırlar. En çok rastlananları:

*Çapraz Kapanma - Bu durumda üst dişler alt dişlerin içine veya dışına otururlar. Çapraz kapanma, çiğneme ve ısırmayı zorlaştırdığından genelde ortodontik tedavi gerektirir.
*Sıklaşma - Eğer dişler için yeterince yer yoksa, dişler çok büyükse veya çene çok küçükse kalıcı dişlerin doğru pozisyona kaymaları için yeterli yer olmaz.
*Derin Kapanış - Bu durumda üst ön keskin dişler alt dişlerin üstüne geçer ve bazen üst dişlerin ısırma çizgisi alt dişetlerine kadar gider.
*Ters Kapanış -Bu durumda ise alt dişler üst dişlerin önündedir.
*Ön Dişlerde Açıklık (Openbite) - Eğer üst ve alt dişler dişlerinizi kapadığınızda birleşmiyorlarsa buna open bite denir. Ön dişler aynı gücü paylaşmadığından, arka dişlere çok fazla baskı gelir. Bu, çiğnemeyi daha etkisiz hale getirmekle birlikte arka dişlerin daha hızlı yıpranmasına neden olur.
*Yer Problemleri - Bazı insanlarda her diş bulunmaz veya normalden daha küçük dişleri vardır. Eğer çene büyüklüğü normalse, bu dişlerin arasında büyük boşluklara neden olur. Bir veya daha çok dişi olmayan insanlarda ise komşu dişler boş alana kayarak boşluklara neden olur.



Tedavi: Braketler ve Sabitleyiciler (Retainer)
Herkesin farklı bir ısırışı vardır, bu yüzden tedavi şekilleri değişebilir. En kullanılan yöntem uzun bir süre zarfında dişe hafif baskı uygulayarak dişi yavaşça hareket ettiren braketlerdir. Çoğu ortodontik tedavi 2 aşamada gerçekleşir.
*Aktif aşama - Bu aşama braket kullanarak dişlerin yerine oturması ve kapanışın düzeltilmesini içerir.
*Koruma aşaması - Bu aşama uzun süre için dişi yeni yerinde tutmak için sabitleyici (retainer) kullanımını içerir. Diş hekimleri, braket haricinde genç çocuklarda çene kemiği büyümesine yardım için farklı aletler de kullanabilirler. Bu aletler yetişkinlerde nadiren kullanılırlar

Braket Kullanımı
Metal, seramik ve plastik braketslerden birini seçebilirsiniz. Ama ortodontik tedavi genelde paslanmaz çelik braket kullanarak yapılır. Seramik ve plastik braketler genelde estetik sebeplerden tercih edilirler, fakat tedavinin sonuna plastik braketler lekelenmiş ve rengi atmış olabilir. Plastik veya seramikten yapılmış braketlerde teller ve braket arasında daha fazla sürtünme olduğundan tedavi süresi uzayabilir. Ortodontistiniz sizinle olası seçenekleri paylaşacaktır.


Braketlerin fiyatları değişkendir. Bazı sigorta şirketleri ortodontik tedavinin bir bölümünü ödemekle beraber çoğu hiç ödemeyecektir.

Braketler dişi istenilen yöne itmek için baskı uygulayarak çalışırlar. Ortalama 1-3 yıl arası kullanılırlar. Tedavi boyunca dişler yer değiştirdiğinden arada ayarlamalar gerekmektedir. Eskiden braketler dişin çevresini kaplayan kalın çelik bantlardan oluşurdu. Yeni çıkan gelişmelerle braketler gitgide küçüldüler ve artık ortodontik bantlar nadiren kullanılıyorlar.

Bunlar takılırken diş hekiminiz özel yapıştırıcılar kullanarak dişinize minik braketler takacaktır. Daha sonra bu braketlerin arasından yay teli denilen teller geçirir. Bu yay telleri dişlerin hareket edeceği yönde belirli bir rota sağlarlar. Diş rengi teller daha az görünmekle birlikte paslanmaz çelik tellerden daha pahalıdırlar. Ligature denilen küçük elastik bantlar, yay tellerini braketlere bağlamak için kullanılabilir ve hasta her ziyarette farklı bir renk seçebilir.

Braketler takıldıktan sonra birkaç gün rahatsızlık duymak normaldir. Dişleriniz sızlayabilir ve teller dil ve dudaklarınızı kaşındırabilir. Çoğu rahatsızlık 1-2 haftaya geçmesine rağmen teller değişirken veya ayarlanırken gene hafif ağrı olabilir. Ağrıyı geçirmek için doktorunuzun tavsiye edeceği herhangi bir ağrıkesici kullanabilirsiniz.




Sabitleyici (Retainer) Kullanımı
Sabitleyicinin amacı düzeltici ortodontik tedavi sonrası dişleri yerinde tutmaktır. Isırışınız düzeltildiğinde kemik ve dişetlerinin diş çevresinde sabitleşmek için zamana ihtiyacı vardır. Tavsiye edilen kullanım süresi ortodontistten ortodontiste göre değişir. Çoğu çocuk ve genç 20′li yaşlarının ortasına kadar takar fakat bu konuda tedavinizi en iyi o bildiğinden, ortodontistinizin tavsiyesi dinlenmelidir


Ortodontik tedavi & diş telleri için ağız hijyeni

Eğer braket taktırmadan önce diş fırçalama ve diş ipinin önemli olduğunu düşündüyseniz haklısınız. Fakat ortodontik tedavi gören insanların ağız hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Braket takılı olan dişlerde daha fazla yiyecek birikimi olur. Eğer dişlerden ve braketlerden plak temizlenmezse diş eti hastalığı, çürüme ve kötü nefese yol açarlar. Plak, bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan bir karışımdır. Bakteriler şekerle beslenerek asit üretir, dişetlerini rahatsız eder, dişin mine tabakasına hasar vererek kötü kokuya sebep olurlar. Plağın düzenli ve düzgün temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıktığında alttaki diş sağlıklı ve güçlü olur.

Diş Fırçalama
Yumuşak uçlu diş fırçası kullanın - yumuşak uçlar çatlak ve köşelere ulaşmakta orta ve sert uçlardan daha başarılıdırlar ayrıca dişetlerini rahatsız etmezler. Bazı markalar, özellikle braketli insanlar için diş fırçası üretirler. Çift seviye olarak bilinen bu fırçalar kenarlarda daha uzun, ortalarda daha kısa kıllara sahiptir. Bu diş fırçalarını özellikle aramanıza gerek yoktur çünkü artık çoğu diş fırçası bu şekilde üretilmektedir. En önemlisi yumuşak ve ADA tarafından onaylanmış bir diş fırçası bulmaktır. Bunun haricinde fırçanın boyu, şekli ve diğer özellikleri size bağlıdır. Ya elektrikli diş fırçaları? - Gerekli olmamakla beraber eğer elinizde varsa, braketlerle kullanımı güvenlidir. Tek dikkat edilmesi gereken fırçanın plastik arkasının braketlere çarpmamasıdır. Ayrıca dişe takılı olanları gevşetmemek veya hasar vermemek için orta hızda kullanım tavsiye edilir. Günde en az 2-3 defa diş fırçalayın - Günde en az 1 kez yatmadan önce ve 1 kere de başka bir zaman diş fırçalayın. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığından emin olmak için en iyisi yemek sonrası diş fırçalamaktır. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve braketlerin içini dışını ve çiğneme alanlarını fırçalamak çok önemlidir. Dişinizi en az 2-3 dakika fırçalamak çok önemlidir. Yeterince fırçaladığınızdan emin olmak için saat veya kronometre kullanabilirsiniz.

Diş İpi
Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve dişeti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilebilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.

Fluorid
Marka önemli olmamakla Fluoridli diş macunu kullandığınızdan emin olun. Daha fazla fluorid için marketlerde satılan gargaraları deneyebilirsiniz. Bu gargaralar ortodontik tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid içerirler. Ama dişinizde çürük varsa veya olma ihtimali varsa ortodontistiniz size daha yoğun bir gargara tavsiye edebilir. Diş kliniğinde tedavi - Düzenli ziyaretlerinizde diş hekiminiz de genelde jel şeklinde bir fluorid tedavisi de yapabilir. Eğer eski çürükleriniz varsa doktorunuz bu tedaviyi tavsiye edebilir.

Yardımcı Araçlar
Plastik uçlu veya tek öbekli fırçalar - Bunlar köşelere ve çatlaklara daha rahat erişebilmenizi sağlayan fırçalardır. Tek öbekli fırçalar pipo temizleyicilerine benzerler. Oral irrigatorler - bu cihazlar ağzınızdaki yemek parçalarını temizlemek için dişlerinize yüksek basınçlı su püskürtürler. Bunlar ağız hijyenine yardımcı olmak için kullanılmaları gerekir, ama asla diş fırçalamanın yerine geçmezler. Braketlere zarar vermemek için orta hızda çalıştırılmaları gerekir. Antibakteriyel Gargaralar - Bu gargaralar büyükler için iyi olmalarına rağmen içerdikleri yüksek alkol çocuklar için zararlıdır. Çocukların kullanımı için alkolsüz gargaralar olmasına rağmen bunlar sadece nefesi ferahlatırlar ve bakteriye karşı etkisizdirler. Çocuğunuz için antibakteriyel gargara almadan önce, ortodontistinize hangi gargaranın uygun olabileceğini danışmalısınız. Eğer ağız hijyeni ürünlerinden herhangi biri hakkında sorularınız varsa bunları rahatlıkla ortodontistinize sorabilirsiniz. Sabitleyicilerin (Retainer) bakımı Eğer ağzınızda sabitleyici veya başka çıkartılabilir ortodontik aletler varsa bunların da düzenli temizlenmeleri gerekir. Ne de olsa ağzınızda çok fazla zaman geçirirler. Bunları hergün biraz diş macunuyla fırçalayabilirsiniz. Ağız ve dişetlerine temas eden yerleri fırçalamanız önemlidir. Eğer temizleme solüsyonu kullanmak istiyorsanız ortodontistinize hangisini kullanmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Bazı temizleme solüsyonları ortodontik aletlerdeki tel ve metalleri aşındırabilir. Aleti yıkarken asla sıcak su kullanmayın. Plastik bölümleri yamultarak aleti kullanılmaz hale getirebilir. Sabitleyici ağzınızda değilken ortodontistinizin verdiği kutuda saklayabilirsiniz. Ev hayvanlarından da saklamanız tavsiye edilir. Kediler ve köpekler plastiği sevdiklerinden aleti parçalayabilirler.

Düzgün Beslenme
Braket takarken çürük yapabilecek besinleri yemeden iki kere düşünmek gerekir. Brakete zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Braketlerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Bütün şekerli yiyecekleri kesin. Tatlı ve gazlı içecekleri hala tüketebilirsiniz ama ne kadar şekerli yerseniz çürük riski de o kadar artar. Sadece ne yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz de önemlidir. Sık aralıklarla şekerli yiyecek tüketmek, bu yiyecekleri şeker içermeyen bir öğünle yemekten de daha kötüdür. Bakterilerin asite dönüştürecek şekeri ne kadar çok olursa çürüme riski de o kadar artar.

Dişhekimi Ziyaretleri
Ortodontiste giderken dişhekiminize gitmeyi de ihmal etmeyin. Temizlik ve kontrol için yılda 2 defa diş hekiminizi ziyaret etmek önemlidir.


Ortodontik tedavinin riskleri ve sınırları

Ortodontik tedavinin birkaç riski olabilir. Çok nadir de olsa bazı hastalar metal veya latekse alerji olabilir. 1. Tip diabet gibi hastalıkları olan insanlar tedavi sırasında sorun çekebilirler. Böyle durumlarda ortodontik tedavi dişlerin uzun süreli dayanıklılığını da riske atabilir. Ortodontistiniz tedavinizin risklerini sizinle tartışacaktır.
Ortodontik tedaviden beklenen sonuçlar genelde hastanın tercihlerine bağlıdır. Özellikle yetişkinlerde ideal tedavi periodontik ve prostodontik tedavi ve bazen de düzeltici çene ameliyatları gerektirebilir. Çoğu zaman hastanın yoğun bir tedaviye girmek istememesi dolayısıyla tam sonuca ulaşılmaz. Ama genelde mükemmel olmasa da gayet iyi sonuçlara ulaşılır. Tedavi seçenekleri ve tahmin edilebilen sonuç bireye bağlı olduğundan, ortodontistiniz tedavi öncesi bütün bunları sizinle tartışacaktır.


Daha Moda Braketler

Braketleri gençlere daha çekici kılmak için üreticiler telleri braketlerle birleştiren parlak renkli elastik bantlar yapmışlardır. Çocuklar bu renklerden istedikleri gibi (okullarının renginde veya yılbaşı gibi özel zamanlarda) uygun renkler seçebilirler. Ortodontistler “Hastalar her ziyarette istedikleri rengi seçebildiklerinde kendilerini tedavinin daha fazla bir parçası gibi hissediyorlar.” diyor.

Günümüz braketleri daha az farkedilir ve rahatsız olmalarına rağmen alışmak gene de vakit alır. Yemekler tellere takılabilir, fırçalamak ve diş ipi kullanmak daha uzun sürer ve aylık bakımlardan sonra dişler sızı yapabilir. Dişlerdeki rahatsızlık doktorunuzun önereceği ağrı kesicilerle geçirilebilir. Daha hafif ve esnek tellerin kullanımıyla tedavi süresindeki rahatsızlık önemli ölçüde azalmıştır. . Daha fazla genç braket taktıkça, “metal diş” ve “teneke ağız” gibi takma isimler gitgide kullanılmaz olmuştur. Tedavi sosyal olarak daha kabul edildiğinden utanma faktörü ise gücünü yitirmiştir.

Braketlerin İlerisi

Çocuklarda ilkokul zamanı başlayan ortodontik tedaviye, önleyici ortodontik tedavi de denir. Bu yaşlarda diş ve çene gelişimi tamamlanmadığından çoğu sorunun çözülmesi daha kolaydır.

Kalıcı dişler çıkmadan, bunların düzgün yerlerinde çıkmaları sağlanabilir. Diş arkındaki dişlerin hepsini alamayacak kadar küçük olması sık rastlanan bir olaydır. Eskiden sıklaşmanın çözümü kalıcı dişlerden birkaçını çekerek kalan dişlerin yerlerini ayarlamak için braket kullanmaktı. Erken müdahale çocuğun çene kemiklerinin hala büyüyor olması avantajını kullanır. Örneğin üst çeneyi genişletmek için palatal expander denilen bir alet kullanılabilir. Yay düzgün boyutlara geldiğinde, kalıcı dişlerin olmaları gereken yerde çıkmaları çok yüksek bir ihtimaldir. Eğer bütün dişler çıkmışsa ve hala sıklaşma sorunu varsa, dişlerin düzgün yerleşmeleri için birkaç dişi çekmek gerekebilir.

Ortodontistler “Önleyici ortodontik tedavi görmüş çocukların da daha sonra braket takmaları gerekebileceğini bilmek önemlidir” der. “Fakat erken tedavi gelecekteki tedavi işlemini kolaylaştırır ve süreyi kısaltır.”

Ortodenti & Diş Telleri SSS

Ortodonti Hakkında Merak Edilenler
Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi dişlerin görüntüsünü ve verimini arttırmak için, dişlerin düzeltilmesi veya hareket ettirilmesidir. Kapanış baskısını bütün ağıza yayarak çene ve dişetlerinin uzun süreli sağlıklarını da sağlar.
Niye Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?
Çoğu insanda sıklaşmış veya yamuk dişler vardır. Ortodontik tedavi bu dişleri düzeltir veya daha iyi bir yere taşır. Bu sadece görsel bir işlem olmayıp dişlerin kapanmasını düzeltmekle birlikte temizlenmelerini de kolaylaştırır. Bazı hastalarda üst ön dişler ileri çıkarak eşit olmayan bir görüntü oluşturur. Bu dişler büyük ihtimalle hasar görecekleri gibi ortodontik tedavi bunları yerlerine kaydırabilir. Diğerlerinde ise üst ve alt çene düzgün kapanmayarak kapanma bozukluklarına neden olur. Ortodontik tedavi bu iki durumu da düzeltebilir. Dişler düzgün kapanmadığında, çene kaslarına baskı yaparak çene ve eklem sorunları ve bazı durumlarda da baş ağrısı yapar. Ortodontik tedavi ısırışınızı düzelterek baskıyı azaltır.
Kaç Yaşlarında Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?
Ortodontik tedavi en iyi çocuklarda başarılı olmasına rağmen, gün geçtikçe yetişkinler de ortodontik tedaviden yararlanmaktadır. Yaş, düzgün sayıda diş sahibi olmaktan daha önemsizdir. Çocuklarda, tedaviye başlamadan önce yeterince diş çıkmasını beklemek gerekli olabilir.

Ortodontik Tedaviyi Kim Uygulayabilir?
Bu uzman doktora ortodontist denir ve bu tedaviyi bu konuda uzmanlık yapmış bir ortodontistin uygulaması daha doğrudur.

Nasıl Yapılır?

En önemli şey komple bir muayenedir. Bu muayene genelde dişlere bakılmasını , röntgen çekilmesini ve dişlerinizin kalıbının çıkarılmasını içerir. Daha sonra ortodontistiniz yapılacak olan tedaviyi sizinle paylaşır. Tedaviye başlama kararı alırsanız ve yeterince kalıcı dişiniz varsa tedavi hemen başlayabilir.

Yer Açmak İçin Diş Çekilmesi Gerekecek Mi?
Ağzınızda bütün kalıcı dişleriniz için yeterince yer olmayabilir, bu yüzden bir kaç dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer durum böyleyse diş hekiminiz bunu sizinle paylaşacaktır. Bazen başka tedaviler kullanılarak da ağızda yer açılabilir.

Tedavi Nasıl Gerçekleşir?
Ortodontik tedavi çoğu insanın braket diye bildiği aletlerle yapılır.

Hareketli aparey Nedir?
Basit tedaviler hareketli apareylerle ( temizlemek için çıkarılabilen plak) yapılabilir.Dişe hafif baskı yapmasını sağlayan narin telleri ve yayları vardır.


Fonksiyonel Alet Nedir?
Bazen ortodontik aletler kullanarak çene büyümesini değiştirmek mümkündür. Bu fonksiyonel aletler çene kaslarının gücünü kullanırlar ve belli sorunları çözmekte yardımcı olabilirler.

Sabit aparey nedir?
Genelde, hareketli aparey yerine dişleri daha hassas hareket ettirmek gerekir. Bu yüzden sabit apareyler kullanılır. Bunlarda dişe braket ve bantlar geçici olarak dişe yapıştırılır. Esnek tellerle bu braketler birleştirilir ve dişin hareket ettirilmesini sağlar. Hastanın bu aletleri çıkarması mümkün olmadığından bunlara sabit apareyler denir.

Braketler Neden Yapılır?
Sabit braketler her zaman metalden yapılmazlar.Genelde yetişkinler için plastik ve seramik kullanılır.


Kafa bandı (headgear) nedir?
Bazen apareyler kadar kafa bandı (headgear) da giymek mümkündür. Genelde akşam ve geceleri kullanılırlar. Ortodontistiniz kullanım zamanlarını ve gerekli olup olmadıklarını sizinle paylaşacaktır. Bunları ortodontistinizin söylediği şekilde kullanmak tedavinin düzgün ilerlemesi için çok önemlidir.

Elastikler Nedir?
Sabit braketlerin dişi hareket ettirebilmeleri için bazen narin elastik bantlar takmak gerekebilir. Ortodontistiniz lastiklere gerek olup olmadığını söyleyecektir.

Görünmez braket (invisalign) nedir?
Bunlar dişleri düzeltmek için kullanılan sağlam plastik kalıplardır. Her hasta için, birbirinden biraz farklı takımlar üretilir. Her takım birkaç hafta kullanılıp diğeriyle değiştirilir. Şeffaf plastikten olup, neredeyse görünmezlerdir. Bu demek olur ki kimsenin dişlerinizi düzelttirdiğini bilmesine gerek yoktur. Bu hizalayıcıların en iyi sonuçlar için günde 22-23 saat kullanılmaları gerekir. Yemek yerken,diş fırçalarken veya birşeyler içerken kolayca çıkarılabilirler. Bunları kullanmadan önce bütün kalıcı dişlerin çıkmış olması gerekir.

Ne Kadar Sürecek?
Tedavinin uzunluğu problemin ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır ve birkaç aydan 2.5 yıla kadar uzayabilir. Çoğu insanın tedavisi 1-2 yıl sürer.

Dişler Doğru Pozisyona Geldiğinde Ne Olacak?
Tedavi bittiğinde dişlerin bir süre yerlerinde tutulmaları gerekir. Bu süre koruma süresidir ve sabitleyici (retainer) denilen aletlerle dişler yerlerinde tutulurlar. Sabitleyiciler dişin çevresindeki dişeti ve kemik yerine oturana kadar dişi tutarlar. Probleme bağlı olarak retainerlar sabit veya çıkarılabilir olurlar.

Kaç Seans Gerekir?
Ortodontik aletlerin ayarlanması genelde 4-6 hafta sürer. Ortodontistiniz size gereken süreyi söyleyecektir. Toplam tedavi süresi içinde bu aralıklarla randevulara gitmeniz gerekcektir.

Acı Verir Mi?
Bütün apareyler ilk başta garip gelir ve belli bir rahatsızlık verirler. Eğer bu problemler geçmezse ortodontistiniz gerekli ayarlamaları yaparak yardımcı olabilir. Ayarlama sonrası dişler genelde rahatsızlık verir ama bu kısa sürede geçer.

Ne Kadar Başarılı Olacak?
Başarı ortodontistin kabiliyeti ve hastanın istek ve yardımına bağlıdır. Ortodontistiniz tarafından verilen tavsiyeleri uygulamak çok önemlidir. Tedavinin başarısı aynı zamanda hastanın bağlılığına da bağlıdır. Çocukların ortodontik tedavisinde hastanın da ailesi kadar bilinçli olması önemlidir.
Ortodontik Apareyler Dişime Zarar Verir Mi?
Dişleriniz tedavi sonrası iyi bakım görmezlerse hasar görebilirler. Aletler kendileri hasar vermemekle birlikte zayıf temizleme ve şekerli içecekler kalıcı hasar bırakır. Braketler ve tellerin arasına yiyecek kaçtığından plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin ve aletlerin iyice temizlenmeleri gerekir.

Ortodontik Çalışmalar Kalıcı Mıdır?
Koruma safhasından sonra da küçük diş hareketleri gözlenebilir, o yüzden kalıcı garanti verilemez. Fakat bir dişin tedavi görecek kadar hareket etmesi beklenen bir durum değildir.

Ortodontik Tedavi İçin Ne Yapmam Lazım?
İlk yapmanız gereken diş hekiminize gidip tavsiye almaktır. Diş hekiminiz tedaviye ihtiyacınız varsa gerekli ayarlamaları yapacaktır.

Braket ve Dişlerimin Bakımı Nasıl Olacak?
Ortodontik tedavi devam ederken diş muayenesi çok önemlidir. Aynı zamanda dişlerinize ekstra özen göstermeniz gerekmektedir: 1 Dişlerinizi hergün temizleyin. Ortodontik aletler hassaslardır ve kırmamak için dikkatli temizlemeniz gerekmektedir. Diş hekiminiz size kullandığınız alete özel temizleme şekilleri gösterebilir. 2 Şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltın. Aynı zamanda sert ve yapışkan yiyecekler narin ortodontik aletlere hasar verebilir. 3 Günde dişinizi 2 defa fluoridli diş macunuyla fırçalayın, gerekirse ağız gargarası da kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz size kullanım için fluoridli diş macunu tavsiye edebilir. Üzerinde İngiliz Diş Sağlığı Vakfı onayı olan ürünleri kullanın. Bu, ürünün bir uzmanlar grubu tarafından incelendiği ve paketin üzerinde yazan işi yapabildiği anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder